Viime elokuussa FINOD:in järjestämässä ”Organisaatiot ammattina” -tapahtumassa Jussi Onnismaa puhui metsän sienirimastoista, jotka ovat yhteydessä kasvien juuristojen kanssa. Symbioosissa sienen solut saavat puilta niiden yhteyttämisessä syntynyttä sokeria. Puut saavat sieniltä entsyymejä, kuten fosforia ja typpeä, jota ne ovat ottaneet maaperästä. Näkymätöntä rihmastoa, joka on välttämätöntä sekä puiden että sienten hyvinvoinnille, yhdessä jaettua resurssia kasvuun.

Lokakuun alussa olin lähimetsässä sieniretkellä. Tiesin edelliseltä syksyltä paikan, josta silloin keräsin paljon suppilovahveroita. Menin metsän lämpäreelle ja huusin vaimolleni, että ” ei täällä vielä mitään sieniä ole”! Jatkoin lampsimista metsässä ja kohta vaimoni huusi perääni, ” onhan täällä, vaikka kuinka paljon sieniä”. Palasin takaisin ja toden totta, kun vaimoni näytti muutaman ryppään suppilovahveroita, niin sitten erotin niitä kosolti varvikossa.

Poimittuani sienet siltä mättäältä jatkoin kävelyä syksyisessä sekametsässä. Metsässä oli vaikka kuinka paljon erilaisia sieniä, mutta koska tunnistan vain muutamia ruokasieniä (kanttarelli, herkkutatti, mustatorvisieni, kehnäsieni), niin kaikki muut jäivät keräämättä.

Sieniretkellä tärkeintä on luonnon aistiminen, pysähtyminen, hyvät eväät, ei suorittaminen. Mihinkään ei ole kiire ja aina ehtii ihan tarpeeksi.

Muutamia ajatuksia sieniretken innoittamana:

  • Mitä sellaista organisaatioissa on, jota emme näe ennen kuin joku muu auttaa meitä sen näkemään?
  • Mitä sellaista organisaatioissa on, jota näemme, mutta emme tunnista?
  • Kuka voisi auttaa näkemään ja tunnistamaan?
  • Hoivatyössä ei ole aikaa hoivata, siivoajat eivät ehdi siivota, tutkijat eivät ehdi tutkia. Onko enää mitään työtä, jossa olisi kokemus siitä, että ehtii tehdä ihan tarpeeksi? Ehtiikö työnohjaaja ja konsultti tekemään tarpeeksi, riittääkö se ja mihin?
  • Pandemia pakotti pysähtymään. Opittiinko siinä mitään ja jos opittiin, niin mitä ja kuinka kauan se muistetaan?

 

Kirjoittaja: Petteri Mikkola

FINOD hallitus, rahastonhoitaja