Olemme tänä vuonna Suomen Organisaatiodynamiikka FINOD ry:n tilaisuuksissa isojen teemojen äärellä. Keskustelemme intohimosta, vallasta ja pelosta. Lisäksi Kuuntelun paikka -illoissa voimme vapaasti pysähtyä niiden asioiden äärelle, joista tässä ajassa on tarpeen puhua.

Atso Juote fasilitioi FINODin Intohimo-illan 27.1.11. Kirjasin tähän blogiin muutaman noston Atson alustuksesta ja illan keskusteluista.

Intohimo voi tuottaa onnellisuutta. Siihen voi liittyä syttymistä, uteliaisuutta, ällistymistä ja aitoa ihmettelyä. Kyse on altistumisesta ja antautumisesta uusille asioille ja oppimiselle. Intohimo synnyttää jotakin uutta: Lapsen, idean, terveyttä, kuntoa.

Intohimo voi olla myös virittyneisyyttä, eikä se aina tarvitse selkeää kohdetta. Intohimo tarvitsee ympärilleen ilmaa ollakseen hengissä.

Oma ja jonkun toisen intohimo eivät aina vedä samaan suuntaan. Toisen intohimo voi olla toisen rasite. Voi myös olla mahdollista kokea syyllisyyttä siitä, mikäli intohimon kohdetta on vaikea löytää tai sen kohde tuntuu toisen silmissä kummallisesta, kuten vaikka siivoaminen.

Intohimoinen suhde työhön voi tuoda mukanaan konfliktiherkkyyttä intohimojen vetäessä eri suuntaan. Siihen voi liittyä myös normatiivista ajattelua, jolloin haetaan tiettyä asennetta tai määritetään sitä, miltä asioiden tulisi tuntua tai millaista on oikeanlainen intohimo. Tällöin tilanteeseen voi liittyä esittämistä, armottomuutta ja kilpailua.

Intohimoa voidaan tarkastella suhteessa elämän- ja kuolemanviettiin. Onko se sulkevaa vai avaavaa? Viekö intohimo kohti jotakin uutta ja hedelmällistä vaikuttumista ja vaikuttamista vai kohti pakkomielteistä omistautumista johonkin asiaan? Joskus intohimo tuottaa turvattomuutta ja aiheuttaa uhkaa identiteetille, jota joudutaan puolustamaan.

Intohimossa on mukana toivon elementti. Intohimo voi tuoda mukanaan rakentavia merkityksellisyyden kokemisen hetkiä. Intohimon kautta voi edistyä esim. jonkun asian asiantuntijaksi ja myös kokea, että on merkityksellinen muille.

Kirjoittaja on Jyri Juusti, FINODin hallituksen jäsen